廉記風暴之上帝也哭泣(下)

作者:DG
界別:法律公義
發布:2019-09-25
christian18
幾年前,向部門辭職,遞信後第一日返工,我知道一定有好多記者喺門口等住影吓我。

嗰日早上嘅天空,就好似呢幾個月嘅香港一樣,落好大嘅雨。我心諗,如果可以,天父可唔可以令啲雨再大啲,因為......話口未完,啲雨果然落得更大、更厲害。我返到部門大樓門外,見到記者紛紛走避,我安然進入,之後記者也無法搵到我。

「耶穌看見她和陪她來的猶太人都在哭,心中感動,十分難過, 便問:「你們把他葬在哪裡了?」他們答道:「主啊,你來看。」耶穌哭了。猶太人說:「你看!祂多麼愛拉撒路 啊!」(約翰福音11:33-36)

耶穌為朋友哭了,但其實佢唔需要喊,因為佢知道佢一定可以令拉撒路復活,咁點解仲要喊?

如果係為咗人心硬,拒絕相信他而喊,佢應該要喊無限次。

我覺得耶穌呢啲眼淚,係寶貴的,也藏著複雜深層嘅情緒,有你有我有情有天有海有地( 劉華名曲)。

所以祂一定會明白我哋而家心裏面複雜嘅情緒,與我們每個哀哭的人同哭!感謝神,賜我「救贖」雨!
倘若你不是基督徒,而在瀏覽本網站後,你希望更多認識基督教信仰,鼓勵你到附近的基督教教會聚會,願神賜福予你。
歡迎原文或原條短片/錄音轉載,有關使用須知請參閱本網站的使用條款。文章、短片/錄音及資料等均有版權,為免日後出現版權問題,未經版權擁有人同意前,請勿另行出版及易名投稿於任何媒體。謝謝!

请稍候
作者簡介
Dale DG

DG
Contact: mpm@hkcmi.edu

從事反貪工作,曾參與刑事貪污調查。

DG專欄文章