廉記風暴之大衛哭了…

作者:DG
界別:法律公義
發布:2019-09-26
christian2
早前原本要離開香港工幹,結果連續兩天遇上因示威而取消航班。

其實心情很複雜,除了行程一改再改,最難受係喺呢個我哋愛嘅城市,暴力及權貴嘅冷漠,每日都在傷害大家嘅心,這城未試過咁樣。

幾年前,向部門辭職,同多年嘅調「茶」生涯講bye bye。辭職嘅決定唔係太難去作出,因有家人支持,反而自己都估唔到,心裏面嘅情緒係咁複雜。

遞信之後,喺office哭過一大場,也記得同上司講過:「呢個地方已經唔係我最初加入嘅公署…」失去誠信,公義已亡!

「大衛和部下來到洗革拉城,看到城被燒毀,妻子兒女都被擄走了,便放聲大哭,直哭得精疲力盡。」(撒上 30:3-4)

面對人生嘅最低谷,大衛哭斷腸了,但佢冇停喺傷痛中。之後,佢求問耶和華,耶和華答道:「追趕他們吧,你必能追上他們,救回一切。」(30.8)

面對這城,讓我們無限次哭泣、失望過後,仍不忘回到上帝的懷裏。

人在機場,心繫這城。
倘若你不是基督徒,而在瀏覽本網站後,你希望更多認識基督教信仰,鼓勵你到附近的基督教教會聚會,願神賜福予你。
歡迎原文或原條短片/錄音轉載,有關使用須知請參閱本網站的使用條款。文章、短片/錄音及資料等均有版權,為免日後出現版權問題,未經版權擁有人同意前,請勿另行出版及易名投稿於任何媒體。謝謝!

请稍候
作者簡介
Dale DG

DG
Contact: mpm@hkcmi.edu

從事反貪工作,曾參與刑事貪污調查。

DG專欄文章